Blogolj!

Băsescu volt a Szekuritate Petrov nevű besúgója?

Ragnar Volarus

Ez azért is felettébb kínos, mert Băsescu kétszer is államfőnek jelöltette magát, majd honatyának, legutóbb pedig európai parlamenti képviselőnek. Viszont a jelöltséghez nyilatkoznia kellett arról, hogy nem működött együtt a hírhedt politikai rendőrséggel, és erről a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) is igazolást állít ki.

Petrov? Én? - Fotó: foter.ro

Nos ez utóbbi megtörtént, mert akkor még nem volt a CNSAS birtokában olyan dokumentum, ami Băsescu „szekus” múltját bizonyította volna. Most viszont előkerült egy papíros, ami szerint egy Petrov nevű besúgó jelentett kollégáiról, a Tengerészeti Intézet több végzőséről is. A fedőnév pedig állítólag Băsescut takarja.

A CNSAS most már nem mondhatja ki Băsescuról, hogy besúgó volt, erre csak a bíróságnak van joga olyan eljárás végén, amelyet a CNSAS kezdeményez. Mondanunk sem kell, a tanács nemrég kezdeményezte is az eljárást.

A bombát amúgy  Radu Cristescu robbantotta, aki Băsescu pártjának, a PMP-nek volt az alelnöke május 22-ig. Három héttel ezelőtt viszont Băsescu kezdeményezte, hogy Cristescut leváltsák és kirakják a pártból, mert alap nélkül(?) bírálta a párt elnökét, Eugen Tomac-ot. A bosszúhadjárat most ezzel a leleplezéssel kezdetét vette.

Amennyiben Băsescuról bebizonyosodik, hogy „szabadidejében” ő volt Petrov, az nagyon kellemetlen lenne további politikai pályafutását nézve. Mert a CNSAS védekezhet azzal, hogy korábban azért állított ki felmentő igazolást Băsescuról, mert nem volt birtokában olyan dokumentumoknak, amelyek bizonyíthatták volna, hogy Băsescu jelentett, tehát besúgó volt 1989-ig.

Viszont Băsescu mire hivatkozna?

  1. „Olyan rég volt, el is felejtettem már!”
  2. „Ja, hogy erre gondoltak Szekuritatés múlt alatt?”
  3. „Kikérem magamnak, nem én voltam Petrov! Engem Borisz néven foglalkoztattak!
https://trianon100.blogstar.hu/./pages/trianon100/contents/blog/74545/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?