Blogolj!

A román védelmi minisztérium félretájékoztatással vádolja a magyarokat

MadMax

Ismerik azt a történetet, hogy a becsületes román politikus bemegy dolgozni? Nem csodálom ha nem, mert ilyen nincs is. Még a mesékben sem.

Tényleg úgy vagyunk vele, hogy az úzvölgyi katonatemető kapcsán már érdeklődve várjuk, miképpen bizonyítják be a románok, hogy méltók az utálatunkra. És még így is meglepnek minket. A román védelmi minisztérium azzal vádolja az úzvölgyi katonatemető tárgyában tartott június 26-i szakmai egyeztetés magyarországi képviselőjét, hogy eltorzította az ott elhangzott kijelentéseket, tehát félretájékoztat. Ám ez még csak az alap, ennél sokkalta cifrább kijelentéseket is tesznek friss közleményükben.

Szerintük Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője tévesen állította azt, hogy a román fél számára

„egyértelművé vált, a moldvai Dormánfalva önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek”.

Erre reagálta azt a védelmi minisztérium, hogy a magyar fél hamis nyilatkozatot tett, és a szakmai találkozót arra használta fel, hogy Magyarország nemzetpolitikai célkitűzéseit igazolja.

A tárca közleménye szerint a Hősök Emlékének Országos Hivatalának (ONCE) és magyarországi megfelelőjének képviselői a nemzetközi úzvölgyi temetővel kapcsolatos valamennyi tényszerű és jogi vonatkozású körülményt megvitattak, és megoldási lehetőségeket kerestek arra, hogy az ott nyugvó hősök számára méltó emlékhelyet biztosítsanak, nemzetiségtől függetlenül.

A románok viszont úgy látják, hogy a magyarországi delegáció kizárólag egy olyan 1917-es tervrajzra alapozta érvelését, mely egy másik temetőt ábrázol. Hiába, a román látásmód egészen elképesztő és messze földön híres.

Persze szerintük a szakmai egyeztetésen ők „megkérdőjelezhetetlen levéltári bizonyítékokat” mutattak be a temető nemzetközi jellegéről, és visszautasítják azt a feltételezést, hogy „a dormánfalvi hatóságok kegyeletsértést követtek volna el bármelyik osztrák-magyar katonai parcellában”. De most tényleg! Ismer bárki pedánsabb és kulturáltabb népet a románnál. Bizonyítékért gyorsan kattintsanak ide és ide

A román közlemény arra is kitér - kiemelve saját, Grál Lovagokra jellemző tisztességét -, hogy ők bizony elutasították elutasították a magyar fél azon elfogadhatatlan javaslatát, hogy kizárólag az ortodox betonkeresztek alatti területet tárják fel, és rámutattak arra, hogy valamennyi országot be kell vonni a szakmai egyeztetésekbe, és a temető teljes területét technikai feltárásnak kell alávetni.

Ami persze részben igaz. Mert az egyeztetésen egyértelművé vált, hogy a moldvai Dormánfalva önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek. Emiatt a magyar fél a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését kérte, és megoldási lehetőségként a felmerült a betonkeresztek alatti terület feltárása. Ezek után a román fél ragaszkodott egy feltételhez, miszerint az exhumálást tejesszék ki a hősi temető egészére. De a lényeg, hogy a románok is elismerték, súlyosan kegyeletsértő amit műveltek. 

Ezek után pláne viccesek a közlemény zárósorai:

„A román fél továbbra is a nyílt és őszinte párbeszédben érdekelt a magyar féllel, de nem érthet egyet a hamis nyilatkozatokkal, és azzal sem, hogy egy olyan szakmai találkozót, melybe a román fél jóhiszeműséggel, a megoldás megtalálása és a feszült helyzet feloldása érdekében ment bele, Magyarország eszközként használjon fel nemzetpolitika célkitűzéseinek igazolására.”

Nyílt és őszinte párbeszéd? Ehhez csak annyit, a román sajtó egyébként – talán csak egyetlen kivétellel – kizárólag a román álláspontot közölte, teljesen figyelmen kívül hagyva Kovács beszámolóját.

Tehát maradjunk annyiban, nincs minden rendben. Végül egy jó tanács. Ha kezet fogsz egy románnal, gyorsan moss kezet, és számold meg az ujjaidat. 

https://trianon100.blogstar.hu/./pages/trianon100/contents/blog/75328/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?