Blogolj!

7000 forint egy román juh

Ragnar Volarus

Nem, nem vicc. Egészen nevetséges összeget kapnak a juhászok egyetlen juhért. Mert csodálatos országuk képtelen EU-s-szabvány szerinti vágóhidat, és húsfeldolgozó üzemet építeni, hogy helyben dolgozzák fel a haszonállatokat. Ezért exportálnak évente több millió élő állatot, mert nem képesek őket becsületesen levágni.

Fotó: foter.ro

A The Guardian meginterjúvolta Gheorghe Dănulețiu, aka „Ghiță Ciobanul” juhászt, aki híresnek számít hazájában. Egyszerűen azért a legnépszerűbb a romániai juhpásztormezőnyben, mert 500 ezren követik őt a Facebookon. Ennek ellenére egyszerű, nomád életet él 1500 juh társaságában.

Az európai országok közül mi exportáljuk a legtöbb élő állatot – elsősorban juhok formájában –, mert nincsenek EU-s-szabvány szerinti vágóhídjaink, és húsfeldolgozó üzemeink

A sztárjuhász szerint a nagy állatexportőr cégek és a hipermarketek miatt odáig fajult a helyzet, hogy 100 lejért - a mai napon 70,34 forintot ér 1 lej - kénytelenek elvesztegetni egy juhot. Az állatokat persze az erre specializálódott cégek veszik meg aprópénzért, majd legalább tízszeres áron adják el a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Annak persze, hogy nincsenek megfelelő gyárak, nem csak az – európai mezőnyben rekord – élőállat exportra van kihatása, hanem természetesen a hústermékek zömét is importálni kell az országba.

Mindez úgy, hogy Románia sokmilliárdos EU-s támogatást kap, de ez is kevés ezek szerint ahhoz, hogy szabvány szerinti vágóhidakat és üzemeket építsenek.

Ők inkább felnevelik az állatot, eladják aprópénzért, majd drágán visszaveszik feldolgozva. A hülyének is megéri! Hát még egy románnak!

https://trianon100.blogstar.hu/./pages/trianon100/contents/blog/89421/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?