Blogolj!

Összegyűjthető az egymillió aláírás


A Magyarországtól száz évvel ezelőtt elszakított területek magyar többségű régióinak jövőjéről szól az az európai polgári kezdeményzés, amelynek sikeréhez első lépésként egymillió támogatóra van szükség hét európai uniós országból. Erdélyből eddig 8 ezer aláírás gyűlt össze, de a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csak onnét 300 ezerre számít. 

Ebben elsősorban szövetségeseire , vagyis az erdélyi magyar pártokra – a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppártra és a Magyar Polgári Pártra -, számít az SZNT - ezt Izsák Balázs, a szervezet elnöke mondta a közszolgálati televíziónak.

Mint elmondta, „a nemzeti ügy önkéntesei” folyamatosan gyűjtik az aláírásokat. Példaként említette a marosvásárhelyi Szent Imre plébánia, a sepsiszentgyörgyi unitáriusok és a bitai reformátusok közösségét. Kiemelte: utóbbi helyen az egész falu a kezdeményezés mellé állt.

„Ha ez lenne az arány Erdély-szerte, akkor csak Erdélyből meglenne az egymillió aláírás”

Magyarországról is több százezer támogatóra számítanak, de várhatóan Katalóniában, Baszkföldön, Flandriában és a Felvidéken is sokan aláírják majd indítványukat, amelynek célja elérni, hogy a nemzeti kisebbségek számára törvényes garanciákat szabjanak mind az Európai Unió, mind a tagállamok szintjén is.

A petíciót a nemzetiregiok.eu címen, azaz ITT lehet támogatni! 

Címkék: Székelyföld
https://trianon100.blogstar.hu/./pages/trianon100/contents/blog/90640/pics/lead_800x600.jpg
Székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?