Blogolj!

Hungarikummá nyilvánították a csíksomlyói pünkösdi búcsút

Dorogi László

A Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánította a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet, elismerve annak egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét.

Fotó: maszol.ro

A hírről elsőként a Romkat.ro egyházi portál számolt be, s úgy kommentálták, a döntés méltó elismerése a székelység több száz éves hagyományának, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékének.

A csíksomlyói búcsút 2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé az RMDSZ kezdeményezésére, az erdélyi ferences rend támogatásával.

A csíksomlyói kegyhely már több mint tíz éve tagja annak az Európai Máriás Hálónak, amihez húsz európai ország huszonegy kegyhelye tartozik. Ez azért is jelentős, mert a Csíksomlyó így Európában is egyre ismertebb, sokan szoktak elzarándokolni ide távoli vidékekről is, a kegyhely bekapcsolódott az európai Mária-kegyhelyek körforgásába - vélekedik Urbán Erik, az Erdélyi Ferencesek tartományfőnöke.

"Ezzel a lépéssel, hogy a kegyhely most hungarikummá vált, még inkább magunkénak érezzük a pünkösdi búcsút, mert a kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása"

- tette hozzá.

Címkék: Székelyföld
https://trianon100.blogstar.hu/./pages/trianon100/contents/blog/95164/pics/lead_800x600.jpg
Székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?